Etiketter

fredag 13 mars 2015

Tinnitus

  1. Tinnitus förekommer när håren i örkanelen lägger sig ner och ibland faller ut som kan skapa ett ringande, susande eller brusande ljud, beroende på person. Dessa håren står vanligtvis rakt upp i öronkanalen och svajar i rytm med ljudvågorna, om dessa då läggs ner så skapas det en viss distortion och man hör ett obekvämt ljud i öronen. Detta är i alla fall vad man tror.
  2. Det kan vara ringningar, sus eller starka ljud, annars finns det många olika beskrivningar av ljudet; som ett brusande kylskåp, ljudet när man steker ett livsmedel, en dunkande fiskebåt, eller det brusande ljudet en TV eller radio avger när den inte har en signal. 
  3. Ljuden kan påverka dagliga livet, man kan ha problem med att kommunicera folk eller utföra arbete där det ingår att lyssna mycket, som t.ex. musiker (om man har tinnitus ska man ändå inte vara i närheten av högt ljud). Det kan påverka koncentrationsförmågan och skapa sömnproblem.
  4. Konserter, i en lägenhet om man bor i närheten av ett område där intensiv trafik förekommer ofta, byggzon, om man är på ett dagis (speciellt om barnen är i synnerhet dåligt uppfostrade) eller om man jobbar som snickare eller är i en slöjdsal ofta, alltså där man utsätts för högt ljud. Dessa ställen utsätter en för högt ljud, men inte på så lång tid (förutom på dagis och i slöjdsal), som är inte bara är det som behövs för att skada öronen; en långvarig tillvaro på ett ställe där relativt mycket ljud, som på fabriker, kontor där man pratar mycket eller en helt vanlig skola kan vara farlig för en person som vistas länge på respektive plats. Alltså är det ställen där högt ljud förekommer som man ska undvika, men man ska också undvika att vistas på vissa ställen för länge, om detta är nödvändigt ska man helst ha på sig hörselskydd för att inte utsätta sin hörsel för denna faran. 
  5. Man kan också skada sig allvarligt av ett ”ljudbang”, om man t.ex. är i närheten av en nyårsraket eller smällare och därmed får en extrem dos av ljud på en kort tid som skadar öronen. För lite ljud kan också skada hörseln, eftersom det är viktigt att få in en specifik dos av ljud varje dag, då t.ex. en transition från lite till mycket ljud på en kort tid kan också skada öronen allvarligt även om dessa skillnader är på låg ljudnivå.
  6. Det varierar, om det är väldigt högt och är känslig för mycket ljud som man utsätts för på en konsert kan hörselkåpor vara ett optimalt alternativ, eftersom de blockerar mycket ljud och förvränger inte ljudet så mycket som öronproppar. Dock kan musikproppar vara ett bättre alternativ om man vill höra mer, eftersom de blockerar mindre ljud och dämpningen kan kontrolleras mycket lättare. De är också bättre för rörlighet och kan inte falla ur lika lätt som hörselkåpor som kan vara viktigt för folk som går på diskotek och vill dansa eller röra på sig mycket. Detta nämnda resonemanget kan man också applicera för en som arbetar på en konstruktionszon, där bullerljud kan skapa väldigt mycket obekvämlighet, därför kan hörselkåpor vara det bästa alternativet. Eftersom man inte bryr sig lika mycket om estetik eller rörligheten kan detta vara då alternativet som man ska sikta på (hörselkåpa), men om man rör på sig mycket på arbetet och/eller har en skyddshatt på sig borde man kanske överväga andra hörselskydd som vanliga proppar eller individuella öronproppar om man söker efter mer bekvämlighet och vill betala den där extra tusenlappen. Så det beror på ens personliga preferenser, standard och vad man prioriterar mest.
  7. deciBell.
  8. 3 dB.
  9. Ljud över 85 dB är farliga för ett friskt öra (och bör därmed undvikas), och om man utsätts för mer än 85 dB i åtta timmar per dag kommer ge skador. 190 dB är det högsta ljudet som kan uppnås i luften, om man utsätts för ett sådant ljud kan det för vissa innebära omedelbar död eftersom ett sådant tryck kan stoppa hjärtat och kan skada andra vitala organ. Vår samtalsnivå ligger på ungefär 60 dB. En genomsnittlig rockkonsert kan utsätta en person för lika mycket ljud som ett startande jetplan med ett avstånd på 100 m.
  10. Nej, det spelar ingen roll om man tycker om ljudet mer eller mindre än ett annat, om en rockkonsert utsätter en person för lika högt ljud som en konstruktionszon så spelar det ingen roll.
  11. Man ska inte stå för nära högtalarna, spela i en lokal där väggarna kan dämpa ljudet relativt väl (betongväggar och andra släta och hårda ytor är dumma alternativ), spela utan amplifikation, alltså enbart akustiskt när du repar, och ha på dig hörselskydd. Hörselskydd kan, som nämnts tidigare, eliminera skadan totalt, men det är viktigt att inte öka volymen om man har på sig öronproppar för det minskar effekten och utsätter andra för skada. Du ska inte heller ta ut öronpropparna eftersom det kan leda till ett ljudbang, och allvarligt skada öronen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar